ចែករំលែកនៅលើ
ឧស្សាហកម្មកែច្នៃកសិផល និងកសិកម្ម ខេត្តកែប
វិស័យកសិកម្មនៅក្នុងតំបន់នេះពឹងផ្អែកស្ទើរតែទាំងស្រុង ទៅលើធនធានសមុទ្រដ៏សម្បូរបែបរបស់ខ្លួន រួមទាំងជលផលតាមឆ្នេរសមុទ្រ និងវារីវប្បកម្ម ក៏ដូចជាសកម្មភាពលើដីគោកតាមបែបប្រពៃណី ដូចជាការដាំដុះម្រេច និងការផលិតអំបិលជាដើម។ វិស័យទាំងនេះមិនត្រឹមតែឆ្លុះបញ្ចាំងពីអំណោយទានពីធម្មជាតិ និងបេតិកភណ្ឌវប្បធម៌ក្នុងតំបន់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងផ្តល់ជូននូវសក្តានុពលយ៉ាងខ្លាំងសម្រាប់ការកែច្នៃដែលមានតម្លៃបន្ថែម, ជីវភាពរស់នៅប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងការរួមបញ្ចូលទៅក្នុងទីផ្សារនាំចេញដែលមានលក្ខណៈបែបឯកទេស។
កែបជាខេត្តតូចមួយដែលមានតួនាទីសំខាន់ក្នុងការរួមចំណែកដល់វិស័យកសិកម្មរបស់ខេត្តជាប់ឆ្នេរសមុទ្រកម្ពុជា។ ខេត្តនេះមានកេរ្តិ៍ឈ្មោះល្បីដោយសារអំបិល និងម្រេចដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ដែលត្រូវបានផ្គត់ផ្គង់ទៅកាន់ទីផ្សារលំដាប់ខ្ពស់ និងទីផ្សារនាំចេញ, រួមទាំងគ្រឿងសមុទ្រស្រស់ៗ ជាពិសេសក្តាម, មឹក, បង្គា, ត្រីតូចៗ និងគ្រឿងសមុទ្រក្រៀម ដែលផ្គត់ផ្គង់តាមរយៈផ្សារក្តាមដ៏ល្បីឈ្មោះរបស់ខេត្ត។ ទោះបីជាមានទំហំតូចក៏ដោយ ខេត្តកែបផ្តោតសំខាន់ទៅលើផលិតផលបែបឯកទេសដែលមានតម្លៃខ្ពស់, ធ្វើឱ្យខេត្តកែបក្លាយជាអ្នករួមចំណែកដ៏សំខាន់ដល់ប្រព័ន្ធកែច្នៃកសិផលតំបន់ឆ្នេរសមុទ្រ។ វិស័យទេសចរណ៍ដ៏រស់រវើករបស់ខេត្តកែប ក៏ជួយជំរុញឱ្យមានតម្រូវការអាហារក្នុងស្រុក និងមានតម្លៃបន្ថែមផងដែរ។ ជាមួយនឹងតំបន់ផលិតកម្មនៅក្បែរនោះ និងមជ្ឈមណ្ឌលនាំចេញដូចជាខេត្តព្រះសីហនុ, ខេត្តកែបជួយដល់ការពង្រឹង និងបង្កើនភាពចម្រុះឱ្យវិស័យកសិឧស្សាហកម្មក្នុងតំបន់ ដោយភ្ជាប់ការផ្គត់ផ្គង់ឯកទេសជាមួយនឹងតម្រូវការទីផ្សារដែលកំពុងកើនឡើង។
ផលិតផលកសិកម្ម
កសិកម្មខេត្តកែបមានទំហំតូច ប៉ុន្តែផ្តោតលើផលិតផលមានតម្លៃខ្ពស់ និងមានលក្ខណៈឯកទេស។ ខេត្តនេះត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាខេត្តដែលផលិតម្រេចមានគុណភាពខ្ពស់, ជាផ្នែកមួយនៃតំបន់ដើមកំណើតកំពត-កែប, និងអំបិលសមុទ្រដែលផលិតតាមបែបប្រពៃណី ដែលផ្គត់ផ្គង់ទាំងទីផ្សារលំដាប់ខ្ពស់ក្នុងស្រុក និងទីផ្សារនាំចេញ។ ទោះបីជាកសិដ្ឋានខ្នាតតូចក៏មានការដាំស្រូវ បន្លែ និងផ្លែឈើដែរ, ផលិតផលបែបឯកទេសទាំងនេះជាផ្នែកសំខាន់ក្នុងការបង្ហាញអត្តសញ្ញាណខេត្ត និងការរួមចំណែកក្នុងបណ្តាញកសិឧកស្សាហកម្មតំបន់ឆ្នេរ។
គ្រឿងសមុទ្រ និងផលិតផលជលផល
ថ្វីត្បិតតែខេត្តកែបមិនមានកន្លែងកែច្នៃគ្រឿងសមុទ្រធំក៏ដោយ ប៉ុន្តែខេត្តនេះបានរួមចំណែកដល់ទិដ្ឋអាហារសមុទ្រក្នុងស្រុក តាមរយៈការផ្គត់ផ្គង់ប្រចាំថ្ងៃដូចជា ក្តាមស្រស់, មឹក, បង្គា និងគ្រឿងសមុទ្រក្រៀម ជាពិសេសនៅផ្សារក្តាមដ៏ល្បីរបស់ខេត្តកែប។ ការកែច្នៃខ្នាតតូចមួយចំនួនដូចជា ការហាលថ្ងៃ គាំទ្រដល់ទេសចរណ៍ក្នុងស្រុក និងបដិសណ្ឋារកិច្ច។ គ្រឿងសមុទ្ររបស់ខេត្តកែប នៅតែជាផ្នែកសំខាន់នៃវប្បធម៌អាហារតំបន់ឆ្នេរសមុទ្រ និងបទពិសោធន៍សម្រាប់ភ្ញៀវទេសចរ។