ឧស្សាហកម្មកែច្នៃផលិតផលកសិកម្មនិងម្ហូបអាហារទំនើប
ចែករំលែកនៅលើ
ឧស្សាហកម្មកែច្នៃកសិផល និងកសិកម្ម ខេត្តកោះកុង
នៅក្នុងវិស័យកសិកម្ម ខេត្តកោះកុងផ្គត់ផ្គង់ជាវត្ថុធាតុដើមកសិកម្មចម្បង, រួមទាំងផលិតផលសមុទ្រ និងកសិផលពាក់កណ្តាលសម្រេច បន្ទាប់មកត្រូវបានដឹកជញ្ជូនទៅកាន់ខេត្តព្រះសីហនុ ដើម្បីកែច្នៃកម្រិតខ្ពស់។ ផលិតផលកែច្នៃទាំងនេះ ត្រូវបានបម្រុងទុកផ្គត់ផ្គង់សម្រាប់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ។
ក្រោមផែនការមេអភិវឌ្ឍខេត្តជាប់ឆ្នេរសមុទ្រកម្ពុជា ខេត្តកោះកុងត្រូវបានកំណត់ឱ្យក្លាយជាមជ្ឈមណ្ឌលដ៏សំខាន់សម្រាប់វិស័យកសិឧស្សាហកម្ម, ដោយការប្រើប្រាស់ធនធានធម្មជាតិដ៏សម្បូរបែបរបស់ខ្លួន និងការតភ្ជាប់ព្រំដែនដ៏រឹងមាំ។ ខេត្តនេះកំពុងផ្លាស់ប្តូរពីការកែច្នៃបឋម ទៅជាការកែច្នៃតម្លៃបន្ថែមនៃផ្លែឈើត្រូពិច, អាហារសមុទ្រ និងអនុផលព្រៃឈើ។ គាំទ្រដោយការកែលម្អហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ និងផ្លូវពាណិជ្ជកម្មឆ្លងកាត់ព្រំដែន, ខេត្តកោះកុងជាទីតាំងដ៏គួរឱ្យទាក់ទាញមួយ សម្រាប់ការវិនិយោគលើវិស័យកសិឧស្សាហកម្មដើម្បីការនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងក្នុងតំបន់។ ការអភិវឌ្ឍនេះនឹងជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលសម្រាប់ប្រជាជននៅតាមជនបទ, កាត់បន្ថយការខាតបង់ក្រោយពេលប្រមូលផល និងជំរុញការអភិវឌ្ឍតំបន់ឆ្នេរប្រកបដោយនិរន្តរភាព តាមរយៈពាណិជ្ជកម្មឆ្លងព្រំដែន ,ការចូលរួមរបស់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម និងការអភិរក្សបរិស្ថាន។
ផលិតផលដែលមានមូលដ្ឋានលើផ្លែឈើ
អាកាសធាតុត្រូពិចនៃខេត្តកោះកុង និងដីទំនាបមានជីជាតិជួយដល់ការដាំដុះផ្លែស្វាយ, ចេក, ទុរេន និងម្នាស់។ ខណៈដែលផ្លែឈើភាគច្រើនត្រូវបានលក់ស្រស់ ឬដឹកជញ្ជូនទៅកាន់ខេត្តជិតខាងនោះ, ខេត្តកោះកុងសក្តានុពលសម្រាប់កែច្នៃផ្លែឈើទៅជា ទឹកផ្លែឈើ, ផ្លែឈើក្រៀម, ជែលធ្វើពីផ្លែឈើ និងទឹកផ្លែឈើក្រឡុក។ សហគ្រិនខ្នាតតូចកំពុងចាប់ផ្តើកសាកល្បងក្នុងការផលិត ផលិតផលពិសេសទាំងនេះ, ជាពិសេសផ្តោតលើអ្នកប្រើប្រាស់ដែលគិតពីសុខភាព និងផ្តោតលើការនាំចេញ។ ការវិនិយោគលើការដឹកជញ្ជូនត្រជាក់, បច្ចេកវិទ្យាសម្ងួត និងបច្ចេកវិទ្យាវេចខ្ចប់ដែលងាយស្រួលសម្រាប់សហគ្រាសធុនតូច និងមធ្យម ហើយមន្ទីរពិសោធន៍សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ជាសារសំខាន់ក្នុងការកាត់បន្ថយការខូចគុណភាព និងបង្កើនប្រសិទ្ធភាពទិន្នផលកែច្នៃ។ កម្មវិធីបង្កើតម៉ាកសញ្ញា និងផ្តល់វិញ្ញាបនបត្រសម្រាប់ផលិតផលផ្លែឈើសរីរាង្គ និងធម្មជាតិ អាចជួយបង្កើនការទាក់ទាញដល់ទីផ្សារបន្ថែមទៀត។
ផលិតផលពិសេសក្នុងស្រុក
កោះកុងសម្បូរទៅដោយអនុផលព្រៃឈើ (NTFPs) ដូចជាទឹកឃ្មុំព្រៃ, ឱសថបុរាណ, ផ្តៅ និងឫស្សី។ ផលិតផលទាំងនេះត្រូវបានប្រមូលផលប្រមូលដោយប្រជាជនក្នុងសហគមន៍តាមប្រពៃណី និងកំពុងទទួលបានតម្លៃខ្ពស់នៅក្នុងទីផ្សារសម្រាប់សុខភាព និងធម្មជតិ។ ជាមួយនឹងការវិនិយោគដែលមានគោលដៅច្បាស់លាស់, ខេត្តកោះកុងអាចបង្កើនការផលិតឱសថបុរាណ, ប្រេងធម្មជាតិ, ផលិតផលទឹកឃ្មុំ និងសិប្បកម្មដែលមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន។ មន្ទីរកែច្នៃកម្រិតសហគមន៍ រួមផ្សំជាមួយនឹងការផ្ដល់វិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់ពីគុណភាព និងការតាមដានប្រភពផលិតផលច្បាស់លាស់ អាចបង្កើនតម្លៃបានច្រើន។ លើសពីនេះទៀត ខេត្តកោះកុងកំពុងសាកល្បងការកែច្នៃដូង ដែលមានសក្តានុពលក្នុងការផលិតប្រេងដូងធម្មជាតិ, ទឹកដូងដាក់ក្នុងដប និងផលិតផលអាហារសម្រន់ដែលមានមូលដ្ឋានលើរុក្ខជាតិ ដើម្បីទាក់ទាញតម្រូវការដែលកំពុងកើនឡើងនៅលើទីផ្សារពិភពលោក។
គ្រឿងសមុទ្រ និងផលិតផលជលផល
ឆ្នេរសមុទ្រដ៏ធំល្វឹងល្វើយ និងសហគមន៍នេសាទដ៏សកម្មរបស់ខេត្តកោះកុង, ផ្តល់ជូននូវមូលដ្ឋានគ្រឹះធម្មជាតិសម្រាប់ការកែច្នៃអាហារសមុទ្រ។ សកម្មភាពទាំងនោះរួមមាន ការហាលសម្ងួតត្រី, ការផលិតទឹកត្រីតាមបែបប្រពៃណី និងការរក្សាត្រីស្រស់ក្នុងទូទឹកកក។ ជាមួយនឹងការវិនិយោគកាន់តែច្រើន ខេត្តនេះអាចអភិវឌ្ឍទៅជាការកែច្នៃគ្រឿងសមុទ្រក្រិតខ្ពស់ដូចជា ការបង្កក ការវេចខ្ចប់ និងការរៀបចំម្ហូបរួចសម្រាប់បរិភោគភ្លាមៗ។ ការអភិវឌ្ឍវារីវប្បកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព ជាពិសេសបង្គា និងកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមត្រីដែលមានប្រព័ន្ធតាមដានប្រភពដើមច្បាស់លាស់ អាចជួយបង្កើនទាំងគុណភាពផលិតផល និងធានាការផ្គត់ផ្គង់ឱ្យមានស្ថិរភាព។ ការកែលម្អសមាគមន៍នេសាទ និងការកសាងកន្លែងកែច្នៃឱ្យបានស្អាត និងមានអនាម័យ, គ្រឿងបរិក្ខារដែលអនុលោមតាមការនាំចេញនឹងជំរុញសមត្ថភាពប្រកួតប្រជែងក្នុងទីផ្សារបានខ្លាំងជាងមុន, ដោយមានកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយប្រទេសជិតខាង ផ្តល់ឱកាសបន្ថែមសម្រាប់ការផ្ទេរបច្ចេកវិទ្យា និងការចែករំលែកឱកាសក្នុងទីផ្សាររួម។